Hoe beginnende broeders de fout in gaan, en hoe jij dit kunt voorkomen

09/06/2016
door Test Acceptatie

Waarom topfokkers extreem hoge uitkomstpercentages behalen

Elke fokker heeft zo zijn eigen geheime manier om goede resultaten te behalen. Sommige zijn geniaal bedacht, andere zijn op zijn zachtst gezegd discutabel. Om te achterhalen waarom sommige fokkers 99 gezonde kuikens krijgen uit 100 eieren, terwijl andere maar een uitkomstpercentage van 40% behalen, zijn we met verschillende topfokkers gaan praten.

We hebben achterhaald welke geheime trucjes zij toepassen. De 10 beste tips zijn inmiddels uitgewerkt en deze leveren we gratis mee met al onze broedmachines.

Om je op weg te helpen vind je hieronder alvast 3 tips waarmee je je uitkomstpercentage eenvoudig kunt verbeteren, zonder dat het je veel tijd kost. Ze werken zelfs als je helemaal geen ervaring hebt met broeden!

Drie TIPS van topfokkers

1. Controleer de eieren voor het broeden op scheurtjes en beschadigingen. Een beschadigd ei kan niet uitkomen. Door je eieren voor het broeden op een schouwlamp te zetten kun je zien of er scheurtjes inzitten, zelfs als je deze beschadigingen met het blote oog niet kunt zien.



2. Heb je eieren moeten vervoeren? (met de post, met de auto, het vliegtuig of op de fiets) Gun de eieren dan minimaal 24 uur rust voor dat je ze in de broedmachine legt. Bewaar de broedeieren in een donkere koele ruimte en draai de eieren minimaal 2x per dag, zo kan de eidooier niet tegen de zijkant aan plakken. Je kunt broedeieren op deze manier maximaal 14 dagen bewaren.


3. Zorg dat je broedmachine goed staat afgesteld voor je de eieren erin legt en stel hem daarna niet meer bij. Als je begint met broeden is het belangrijk om eerst de broedmachine aan te zetten zonder eieren. Zet de broedmachine aan, zonder aan de thermostaat te draaien en bekijk na 2 uur of de broedmachine de gewenste temperatuur (voor kippeneieren is dit 99,7 graden Fahrenheit) bereikt heeft.

Als de temperatuur te hoog of te laag is kun je hem nu bijstellen. Pas als de broedmachine gedurende minimaal 1 uur stabiel op de gewenste temperatuur heeft gedraaid leg je de eieren in de broedmachine.

Doordat de eieren koud zijn zal de temperatuur in de broedmachine gaan schommelen, eerst zakt de temperatuur en daarna wordt het misschien wel even te warm. Dit is normaal, de thermostaat zorgt ervoor dat de temperatuur in de broedmachine weer stabiel wordt, op de temperatuur die je ingesteld hebt. Het is heel belangrijk om niet aan de thermostaat te draaien om dit te corrigeren.

Veel beginnende broeders willen de thermostaat bijstellen na het inleggen van de eieren, omdat ze schrikken van de schommeling. Daardoor gaat de temperatuur nog meer schommelen en misschien zelfs pieken, waardoor het ei zich niet meer kan ontwikkelen en afsterft.

Als je de thermostaat voor het broeden goed hebt ingesteld, regelt de thermostaat de temperatuur zelf en hoef je hem tijdens het broeden niet meer bij te stellen.


Veel plezier met het uitbroeden van je eieren,
Mocht je tijdens het broeden vragen hebben, bel of mail ons dan gerust, we helpen je graag.
Met vriendelijke groet,
Perrie en Els
Kleinveeservice.nl
0497-844325

info@kleinveeservice.nl

Opmerkingen

Geen berichten gevonden

Nieuw bericht