Beoordelingen:

 
 

2282 beoordelingen

“ De goedkoopste en super snel”.
Bekijk alle beoordelingen »

Kippenhok

Kippenhok

Natuurlijk is het belangrijk dat een kippenhok mooi is. Er zijn echter nog een aantal andere belangrijke andere eisen die je kippen veel belangrijker vinden, lees hier van welk hok je kippen blij worden. Er zijn verschillende kippenhokken verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld een kippenhok met een apart legnest, zodat u 's morgens alleen het klepje boven het legnest hoeft te openen om de verse eitjes te kunnen rapen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een kippenhok?

Het is belangrijk dat je kippenhok voldoende bescherming bieden tegen uiteenlopende weersomstandigheden. De dieren moeten kunnen schuilen tegen de regen, maar ook verkoeling hebben tijdens de warme dagen. Zorg ook voor voldoende lichtinval in het hok (bij voorkeur een raam plaatsen langs de zuidoostkant van het hok).

Voorzie je kippenhok van voldoende zitstokken (deze moeten op doorsnede rechthoekig zijn en aan de bovenkant worden ze licht afgerond.)

Vergeet ook de legnesten niet. Bij voorkeur op een schemerige, ietwat afgezonderde plaats. In de legnest zelf hoef je slecht een kleine hoeveelheid stro te leggen en het regelmatig te reinigen. U kunt ook kiezen voor een kunststof legnest, deze zijn heel gemakkelijk schoon te maken.

Kippenhokken zijn er in alle soorten en maten. Belangrijk is dat kippen binnen voldoende ruimte hebben, dat er zit stokken zijn en dat het goed schoon te houden is. Dient het hok alleen als nachthok, dan is een vierkante meter per drie kippen van gemiddeld formaat voldoende. Verblijven de kippen langdurig in het hok en de ren en hebben ze verder geen uitloopmogelijkheden, dan is een afmeting van drie vierkante meter per kip wenselijk.


De bodem van de ren kan verhard worden, met behulp van tegels. Dat is makkelijker schoon te maken. Je kunt ook kiezen voor een bodem zonder verharding, voor de kippen is dit wel heel fijn want dan kunnen ze scharrelen. Het is dan wel heel belangrijk om de bodem geregeld om te spitten. Als je dat niet doet kan het namelijk gaan stinken. Een andere mogelijkheid is een verplaatsbaar kippenhok. Voor het schoonhouden is stahoogte wel handig. In het nachthok kunnen ook legnesten worden aangebracht. Wie zijn dieren niet inent tegen vogelgriep, moet de ren kunnen afdekken in tijden van afschermplicht.

Zo, dat was een hele berg info. Hieronder vind je het per onderdeel nog een uitgelegd. Wil je liever persoonlijk advies bij de keuze van je kippenhok? Bel of mail ons dan gerust, we helpen je graag! 0497-844325

Zitstokken en legnesten in het kippenhok

Een kippenhok bevat zitstokken en legnesten van minimaal 35 bij 35 cm. Een legnest per drie hennen is meer dan genoeg. Het liefst op gelijke hoogte en van gelijke grootte, anders ontstaat er concurrentie rond het beste nest en dat geeft onrust en kapotte eieren. Een schuin dak boven de legnesten voorkomt dat de kippen hierboven 'op stok gaan' en de nesten bevuilen.
Zitstokken zijn bij voorkeur rechthoekig en kunnen het beste ''zwevend'' worden aangebracht (zie luizen, vlooien en mijten bij kippen). Kippen die op stok zitten laten hun ontlasting gewoon vallen, dus een opvang daarvan in de vorm van makkelijk te reinigen planken of bakken voorkomt dat dagelijks het hele hok moet worden schoon gemaakt.
Door een slim systeem van bewegende zitstokken kunnen kippen zelf de deur van hun hok sluiten. Dat is handig voor het geval je niet thuis bent en de kippen 's avonds toch veilig in een dicht hok moeten kunnen slapen. Het systeem staat beschreven in het artikel ''Kippenliefhebber is de vos te slim af''. Je kunt ook kiezen voor een automatisch kippenluik dat opent en sluit op een vooraf ingestelde tijd, óf afhankelijk van zonsopkomst en -ondergang.


Kunstlicht in het kippenhok

Wie de eierproductie wil reguleren kan gebruik maken van kunstlicht. Gebruik geen tl-licht, dit knippert continu, in tegenstelling tot het menselijk oog kan het kippenoog dit onrustige beeld wel signaleren.
Vlak voor aanvang van de leg bedraagt de hoeveelheid licht per etmaal 12 uur (dag en kunstlicht te samen). Dit kan oplopen tot maximaal 16 uur halverwege de leg periode.