Aantal kippeneieren
Luchtvochtigheid
Keersysteem
Merk

Beoordelingen:

 
 

2282 beoordelingen

“ De goedkoopste en super snel”.
Bekijk alle beoordelingen »

Broedmachine

ms 35 volautomaat Besparing 2%
579,00 569,00 (incl btw)
Besparing 1%
628,00 619,00 (incl btw)
Besparing 3%
3799,00 3699,00 (incl btw)
Besparing 3%
1299,00 1259,00 (incl btw)
Besparing 7%
1399,00 1299,00 (incl btw)
Besparing 5%
1850,00 1750,00 (incl btw)
149,95 129,00 (incl btw)
114,00 74,00 (incl btw)
Besparing 4%
2699,00 2599,00 (incl btw)
broedmachine ms 35 halfautomaat Besparing 2%
489,00 479,00 (incl btw)
Besparing 5%
350,50 332,00 (incl btw)
999,95 989,00 (incl btw)
Besparing 2%
529,00 519,00 (incl btw)
Besparing 4%
2350,00 2250,00 (incl btw)
Besparing 9%
219,00 199,00 (incl btw)
tlc warmtekooi Besparing 8%
649,00 599,00 (incl btw)
Besparing 1%
1199,00 1189,00 (incl btw)
Besparing 5%
1999,00 1899,00 (incl btw)
Besparing 15%
999,00 849,00 (incl btw)
Besparing 9%
219,00 199,00
Besparing 5%
199,00 189,00

Hieronder vind je onze broedmachines, scherp geprijsd en van degelijke kwaliteit. Als je bij ons een broedmachine koopt, kun je tijdens het broeden ook met al je vragen bij ons terecht. We hebben zelf ook een passie voor kippen en voor het uitbroeden van de eieren en helpen je graag om te zorgen dat het uitbroeden van je eieren een succes wordt. Daarom zijn we niet alleen tijdens kantoor uren, maar ook 's avonds en in het weekend telefonisch bereikbaar voor dringende vragen.

Welke broedmachine past het beste bij jou?

Als je al vaker eieren hebt uit gebroed, dan weet je misschien al waar je bij de aanschaf van een broedmachine op kunt letten.

Voor mensen die net beginnen met broeden is dat wat lastiger, de maat, het materiaal en de thermostaat, het keersysteem.... Iedere broedmachine is weer anders en hoe weet je nou welke de beste is voor jou?

Via deze link, lees je waar je op kunt letten bij het kopen van een broedmachine en ontdek je welke het best bij je past »

Vind je ideale broedmachine:

Bij het kiezen van een broedmachine adviseren we klanten altijd om na te denken over onderstaande vragen:

  1. Wil je een broedmachine waarin de eieren het complete proces doorlopen of wil je de eieren laten uitkomen in een aparte uitkomstkast?
  2. Hoeveel eieren wil je per 21 dagen broeden?
  3. Waar wil je de broedmachine gebruiken?
  4. Wat voor soort eieren wil je uitbroeden?
  5. Wil je de eieren zelf handmatig keren?

Hieronder helpen we je om een antwoord te vinden op deze vragen, zodat je een broedmachine kunt kiezen die goed bij je past.

1. Een aparte uitkomstkast of niet?

Je kunt alle broedmachines gebruiken als broedkast en als uitkomst kast. Toch kiezen de meeste professionele broeders ervoor om een aparte uitkomstkast te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je een cyclus kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld elke 3 dagen nieuwe eieren in je broedkast leggen en na 18 dagen de eieren uithalen en in de uitkomst kast leggen. Op die manier hoef je de broedeieren niet lang te bewaren en heb je een constante toevoer van kuikens. Een ander bijkomend voordeel is dat je broedmachine (met keersysteem etc) niet vies wordt van de uitgekomen kuikens, alleen de uitkomstkast wordt vies, maar die zijn vaak heel gemakkelijk schoon te maken.

De meeste starters gebruiken de broedmachine voor zowel het broeden als het uitkomen van de kuikens. Het voordeel hiervan is dat je geen aparte uitkomst kast hoeft te kopen. Het nadeel is dat je alle eieren tegelijk in de broedmachine moet leggen zodat ze allemaal tegelijk dezelfde fase van het broedproces doorlopen. Je legt dus alle eieren tegelijk in en (ongeveer) 21 dagen later komen alle kuikens tegelijk uit.

Waarom moet je de eieren tegelijk inleggen?

Je kunt het broedproces indelen in 2 fases, de eerste fase (dag 1 t/m 18) is het broedproces. De eieren worden tijdens deze fase ontwikkeld van ei tot kuiken. De tweede fase (dag 18 t/m 21) is het uitkomst proces. De kuikens vinden in deze periode hun weg uit het ei. (Leuk om te weten: je hoort ze in deze fase vaak in het ei al piepen.)

Belangrijk tijdens de 1e fase van het broedproces:

- Temperatuur in de broedmachine 37,7 graden Celsius

- Eieren 2x per dag keren

- Luchtvochtigheid +- 45%


Belangrijk tijdens de 2e fase, het uitkomstproces:.

- Temperatuur in de broedmachine blijft 37,7 graden Celsius

- Eieren worden niet meer gekeerd

- Luchtvochtigheid mag omhoog tot +- 70% zodat de eierschaal zacht wordt en de kuikens gemakkelijker uit het ei kunnen komen.


Als je eieren tijdens het broedproces bij zou leggen zouden ze op verschillende momenten het uitkomstproces ingaan, wat fatale gevolgen kan hebben voor de kuikens.


2. Hoeveel eieren wil je uitbroeden?


Bij de keuze van de broedmachine is het goed om te bedenken hoeveel eieren per ronde uit wilt broeden. Het is belangrijk om een broedmachine te kiezen die bij het aantal eieren dat je uit wilt gaan broeden past omdat je bij een te grote broedmachine onnodig veel energie verbruikt en een te kleine broedmachine kun je misschien niet voldoende eieren uitbroeden.

Je kunt jou ideale capaciteit bepalen door naar het aanbod van de broedeieren te kijken, of naar de vraag naar kuikens.

Keuze op basis van aanbod van broedeieren

Als je de eieren van je eigen kippen wilt uitbroeden, in een broedmachine waar de eieren ook in uitkomen, dan kun je met een eenvoudig sommetje uitreken hoeveel eieren tegelijk kunt uitbroeden. Je kunt broedeieren maximaal 14 dagen bewaren voor ze in de broedmachine gaan, bewaar je ze langer, dan gaat je uitkomstpercentage snel omlaag.

De som is dan: Aantal kippen x aantal eieren dat de kip gemiddeld per week legt x 2 weken = capaciteit van je broedmachine

Bijvoorbeeld: Heb je 2 kippen (en een haan) en wil je de eieren van je eigen kippen uitbroeden en leggen ze gemiddeld 5 eieren per week? Dan zou de ideale capaciteit van de broedmachine 2 kippen x 5 eieren per week x 2 weken = 20 eieren zijn. De broedmachines R-com 20, Fiem Smart en Covina passen goed bij dit voorbeeld.

Tip: Broedeieren zijn erg gevoelig, zeker voor afwijkingen van de temperatuur en vochtigheid. Daarom bewaren wij onze broedeieren, voor we ze in de broedmachine leggen, in een houten kast in een ruimte waar de temperatuur constant is. Dit kan een kelderkast zijn, of een kledingkast.. net waar je een plaatsje vrij hebt. Het is in deze periode, ook al heel belangrijk om de eieren elke dag 2x te keren (draaien) zodat de dooier niet tegen de zijkant aan plakt.

Keuze op basis van vraag naar kuikens

Je kunt de keuze van de capaciteit van je broedmachine ook laten afhangen van het aantal kuikens dat je per 3 weken wilt. Dit aantal is dan de capaciteit. Het is natuurlijk geen garantie dat je ze ook krijgt, het uitkomstpercentage is bijna nooit 100%.

3. Waar wil je je broedmachine gaan gebruiken?

Dit is belangrijk omdat niet alle broedmachines goed genoeg geïsoleerd zijn om bijvoorbeeld in een koude schuur te staan. Te grote schommelingen in de temperatuur en de luchtvochtigheid zijn niet goed voor de broedeieren. Het is daarom belangrijk om te bedenken waar je je eieren uit gaat uitbroeden.

Als je de broedmachine in huis gaat gebruiken, waar de temperatuur redelijk constant is, dan kun je kiezen uit alle modellen. Wil je de broedmachine in een schuur/ garage zetten waar de temperatuur veel schommelt dan is het beter om te kiezen voor een houten broedmachine, de kunststof broedmachines zijn (meestal) niet geïsoleerd en de kans dat de temperatuur gaat schommelen wordt dan groter.

4. Voor wat voor soort eieren ga je je broedmachine gebruiken?

Bij eieren die moeilijker uit te broeden zijn, zoals eieren van watervogels en papegaaien, is het heel belangrijk om een goede luchtvochtigheid te hebben in de broedmachine. Bij kippen, fazanten en kwartels komt dat minder precies. Het kan daarom slim zijn, om te kiezen voor een automatische bevochtiger als je moeilijk te broeden eieren wilt gaan uitbroeden. Als je kippen, fazanten en kwartel eieren wilt gaan uitbroeden is een bevochtiger niet echt nodig, het kan wel handig zijn voor mensen die druk zijn en niet elke dag tijd hebben om even te controleren of er nog genoeg vocht in de broedmachine staat.

Een automatische bevochtiger regelt de luchtvochtigheid. Het is het beste om de luchtvochtigheid, bij het broeden van kippeneieren soorten, tijdens de eerste 18 dagen van het broedproces rond de 40-50% te hebben. De laatste 3 dagen van het broedproces mag deze stijgen tot 70%. Door de hogere luchtvochtigheid in de broedmachine, kan de eierschaal het vocht gemakkelijker op nemen en wordt de schaal zachter waardoor kuiken gemakkelijker uit het ei kan komen.

5. Heb je tijd om de broedeieren elke dag 2x te draaien?

Tenslotte moet het ei ook minimaal twee maal daags worden omgedraaid. Dit kan een zekere band creëren met de kuikens, maar je kunt er ook voor kiezen dit automatisch en regelmatig te laten doen door een automatische broedmachine.

Heb je een kunstmoeder nodig?

Wil je de kuikens zelf grootbrengen? Dan kan het handig zijn om een warmteplaat aan je bestelling toe te voegen. Als het kuiken uit het ei gekomen is, blijft de temperatuur erg belangrijk. De kuikens hebben de eerste 7 weken (afhankelijk van de buiten temperatuur) een warmte bron nodig zoals een warmtelamp of warmteplaat. Deze warmtebron mag steeds iets zachter gezet worden zodat de kuikens geleidelijk kunnen wennen.

Welke broedmachine kies ik?

Links bovenaan deze pagina kun je filters instellen om zo jou ideale broedmachine te vinden. Veel succes met broeden. Mocht je vragen hebben of liever persoonlijk geholpen worden bij het maken van je keuze? Bel of mail ons dan gerust. We helpen je graag, ook 's avonds en in het weekeinde.

Wil je eieren gaan uitbroeden en weet je nog niet zeker of je ook kippen wilt gaan houden? Dat snappen we, daarom kun je bij ons broedeieren bij je machine bestellen. De kuikens uit deze eieren mag je altijd terug brengen, ook als ze al groot zijn en ook als het haantjes zijn.